Átláthatóság a munkahelyeken – A bérpolitika jövője

nov 28, 2023 | Adásban

Vajon a cégeknek már 2025 végéig fel kell készülniük egy olyan új irányelvre, ami csak 2026-ban lesz a magyar jogszabályban? Lehet, hogy ez az új szabályozás érzékenyebb diszkriminációs területeket is érint, mint a női és férfi egyenjogúság?

A bérek átláthatóságáról szóló új uniós irányelv rengeteg kérdést felvet, amiről a HR Terasz legutóbbi adásában beszélgetett Dr. Fodor T. Gábor (ügyvéd), Jagudits Ákos (HR Manager, Astotec Automative Hungary) és Fata László (moderátor, juttatási szakértő).

Mit jelent pontosan a bérek transzparenciájának törvénye?

Az új szabályozás tulajdonképpen arról szól, hogy a férfi és női munkavállalóknak ugyanazért a munkáért ugyanolyan bérezésben kell részesülniük. Ezzel is leszámolva a nemek közti megkülönböztetéssel.

A bérekre vonatkozóan a cégeknek bizonyos időközönként jelentési kötelezettségük van a hatóság felé, továbbá a dolgozók kérésére tájékoztatást kell adniuk a fizetésekről, illetve már az álláshirdetésnél vagy az interjút megelőzően is kommunikálniuk kell a bérekről az álláskeresők felé.

Erről a törvényről több részletet is megtudhatunk Dr. Fodor T. Gábor ügyvédtől, aki a beszélgetés elején kereken összefoglalta, pontosan miről is van szó. Olyan információkat és gondolatokat megosztott velünk, mint például, hogy:

– ki minősül munkavállalónak az új irányelv szerint,
– miért annyira kérdéses még a jogászoknak is az egyenlő értékű munka fogalma,
– pontosan milyen bérinformációkról kell tájékoztatni a munkavállalókat,
– vagy hogy mi az a kvartilis bérsáv.

Milyen előkészületekre van szüksége a cégeknek?

Bár még hivatalos magyar jogszabályozás ugyan nincs, azonban mégis elé tudunk menni a dolgoknak. Tudunk olyan lépéseket tenni, amivel felkészíthetjük a vállalatot az új törvényi szabályozásra.

Ákos és Gábor elmondták, hogy induló lépésként megnézhetjük, hogy egyáltalán vannak-e férfiak és nők közötti béreltérések a cégünkben, illetve hogy maga a munkaköri nyilvántartás milyen, hogyan áll.

Hisz ez utóbbinál rengeteg eltérés és pontatlanság lehet, amitől nehéz lesz megfelelni az új jogi elvárásoknak, és aminek rendbetétele időigényes, ezért akár most el is kezdhetünk rajta dolgozni.

Milyen hatással lesz ez a vállalatokra?

Az adás vendégeiben számos kérdés merült fel ezzel kapcsolatban. Jagudits Ákos felvetette, hogy nem érti, miért pont a nemek közötti transzparenciára van helyezve a hangsúly, hiszen egy bérrendszer nagyrészt nemfüggetlen. Ahogy az is aggodalomként fogalmazódott meg benne, hogy ez a törvény nem fog-e további konfliktusokat okozni, ha a cégeknek bizonygatniuk kell, hogy náluk nincsenek nemek közötti bérkülönbségek.

Köztudott, hogy hazánkban tabu témának számít a pénz, az emberek nem szívesen beszélnek erről. Azonban Ákos azt mondta, hogy a transzparenciának köszönhetően ezt a témát elő fogjuk csalogatni a sötétből, és megismerjük, hogy a vállalatoknál mit is lehet erről pontosan tudni.

Arról is szót ejtett, hogy az új törvényi keretek egy zárt rendszert alkotnak majd, ami rugalmatlanságot eredményez és sajnos nem tükrözi a valós teljesítményt. Pedig, ahogy ő fogalmazott:

„…azért a versenyszférában mozgunk, ott pedig pont az lenne a lényeg, hogy a bér a teljesítményt tükrözze, a jövőben különösen.”

Gábor az új jogszabállyal kapcsolatban attól tart, hogy a magyar jogalkotó esetleg úgy hozza létre a törvényt, hogy az nemcsak a nőkre és férfiakra fog kiterjedni, hanem más tekintetben is meghatározó lesz. Például az etnikai hovatartozás terén. Ez pedig akkor valami elképesztő adminisztrációt fog jelenteni.

De, mint munkajogászban, a nemek közti bérkülönbségekkel kapcsolatban a következő kérdés is felmerült Gáborban:

„…jogalkotással meg lehet-e oldani ezt a helyzetet? Meg hogy ez egyáltalán valós probléma-e?”

Mert a tapasztalatai azt mutatják, hogy Magyarországon kevés ilyen ügy van. Valószínűleg azért, mert az emberek ezt nem érzik problémának.

Nos, hogy ez hazánkban tényleg valós probléma-e vagy sem, azt egyenlőre nem tudjuk teljes bizonyosággal. Azt azonban igen, hogy munkáltatóként, HR vezetőként érdemes már most felkészülni a bérek átláthatóságának elvárásaira. Első lépésként kezd azzal, hogy megnézed a HR Terasz erről szóló adását, amiben érdekes gondolatokról hallhatsz. Hiszen a bérek átláthatósága már nem csak egy trend, hanem az elkövetkező években kulcsfontosságú tényezője lesz a sikeres vállalatoknak és elégedett munkavállalóknak.

Tekints meg az élő adást vagy olvasd el a teljes szöveges kivonatot a tudásátárban! Ha még nem regisztráltál akkor kattints a gombra.