Munkaerő kölcsönzés: előnyök, kihívások és integráció

jan 12, 2024 | Fókuszban

A munkaerő kölcsönzés által a vállalatok képesek könnyen és gyorsan alkalmazkodni a változó munkaerő és üzleti igényekhez, miközben minimalizálják a hosszú távú elkötelezettséggel járó kockázatokat. Az ideiglenes alkalmazás lehetőséget ad az iparágak közötti szakértelem gyors cseréjére és segíthet a cégeknek a szükséges készségek gyors megszerzésében.

Mit jelent a munkaerő kölcsönzés?

A munkaerő kölcsönzés egy olyan atipikus foglalkoztatási forma, mely által a vállalatok egy kölcsönbeadó cégen keresztül ideiglenesen a szükséges munkaerőhöz juthatnak, anélkül, hogy hosszú távon alkalmaznák ezen munkavállalókat.

A munkaerő kölcsönzés során a kölcsönvevő vállalat megbízza a munkaerő kölcsönző céget, hogy egy adott pozícióra a megfelelő dolgozókat biztosítsa a számára. De ebben a foglalkoztatási formában a munkavállaló hivatalos munkaadója nem a kölcsönvevő vállalat lesz, hanem a kölcsönbeadó cég, aki felelős:

– a dolgozó felkutatásáért és kiválasztásáért
– szükség esetén az utaztatásáért és elszállásolásáért
– a kifizetéséért
– szociális juttatásokért, adózásért és egyéb adminisztrációs teendőkért.

A kölcsönvevő cég feladata a munkával járó feltételek biztosítása, úgy mint a munkaidő beosztás, szabadságok kiadása, a megfelelő munkakörnyezet és munkaeszközök biztosítása, valamint a munka betanítása, irányítása és ellenőrzése.

A kölcsönvevő vállalat maximum 5 évig foglalkoztathatja a kölcsönzött munkaerőt.

Munkaerő létszámnövelés költséghatékonyság mellett

A munkaerő kölcsönzés főleg olyan területeken nyújt ideális megoldást, ahol jogszabály ezt nem zárja ki és az elvégzendő munka nem igényel komolyabb szakképesítést, és ahol szezonális változások, projektalapú munkák, gyermekvállalás vagy magas fluktuáció merül fel. Ilyen például a termelő, gyártó és vendéglátóipar, és a kereskedelem.

A munkaerő kölcsönzés alapvető előnye, hogy gyorsan és rugalmasan növelhető a dolgozói létszám anélkül, hogy a cégek hosszú távú elkötelezettséget vállalnának. Jelentős idő és költségmegtakarítást is jelent, ami a toborzás és kiválasztás folyamatával járna, illetve, hogy csak akkor kell a plusz dolgozóknak munkabért fizetni, amikor ténylegesen szükség van rájuk.

De azt is meg kell említenünk, hogy kölcsönzött dolgozónak a cég bármikor, indoklás nélkül felmondhat.

Mivel több kölcsönzött munkavállaló esetén is egyetlen szerződő féllel áll kapcsolatban a kölcsönvevő vállalat, ezért a saját HR menedzsmentjük rengeteg plusz feladattól szabadul fel. Hiszen, ahogy feljebb említettük, a dolgozókkal járó toborzási, adminisztrációs és egyéb feladatokat a kölcsönbeadó cég végzi.

A munkaerő kölcsönzés hátrányai

Az egyik fő probléma az, hogy a kölcsönzött munkaerő átmeneti jellegű. Mivel a kölcsönzött munkavállalók tudják, hogy csak ideiglenesen vannak a munkahelyen, ezért kevésbé lesznek elkötelezettek és motiváltak a munka iránt, ami negatívan hathat az összteljesítményre. Nem érzik magukat a csapat teljesértékű tagjának, és elő is fordulhatnak klikkesedések az állandó és a kölcsönzött dolgozók között.

Hátrányt jelent az is, hogy a kölcsönbe vevő cégnek kevesebb kontrollja van a munkavállalók kiválasztásában, amiért esetleg nem a megfelelő készségű és rátermettségű embert kapják vagy nehézség adódhat a kölcsönzött dolgozók integrációjában.

Ha nem megfelelő kölcsönadó céget választunk, több adminisztratív feladat hárul a saját HR, munkaügyi osztályunkra. De a munkaerő kölcsönzés kapcsán felmerülő jogi és etikai kérdések is kihívást jelenthetnek. Az egyértelműség és a szerződési feltételek pontos rögzítése kulcsfontosságú a kölcsönvevő és kölcsönző vállalat között, hogy elkerülhetők legyenek a jogi vita lehetőségei.

Hogyan integráljuk a kölcsönzött munkavállalókat?

A harmonikus együttműködés érdekében kiemelten fontos az egyenlő bánásmód és olyan vállalati kultúra kialakítása, mely ösztönzi az állandó és kölcsönzött munkavállalókat a kölcsönös elfogadásra. Szükséges, hogy a vezetőség egyértelműen kommunikáljon mindkét dolgozói csoport számára, kihangsúlyozva a közös célokat és érdekeket.

Az állandó alkalmazottak mentorálhatják a kölcsönzött munkavállalókat, ezáltal segítve azok beilleszkedését és hatékonyabb együttműködésüket. Az állandó és kölcsönzött dolgozók közötti kommunikáció elősegíti a tapasztalatcserét, és az egész csapat erőforrásainak hatékonyabb kihasználását eredményezheti.

A vezetőségnek támogatnia kell ezt az integrációt, biztosítva, hogy mindkét csoport érezze, hogy fontos szerepet játszik a vállalat sikerében. Az állandó és kölcsönzött alkalmazottak összehangolt együttműködése hozzájárul a hatékony munkavégzéshez és a sikeres eredmények eléréséhez.

Bár a munkaerő kölcsönzés gyors és rugalmas megoldást jelent egy projekt elvégzéséhez, az előnyök mellett minden esetben vegyük figyelembe a kölcsönzéssel járó kihívásokat is, hogy mérlegelni tudjuk, valóban a kölcsönzés vagy a hosszú távú alkalmazottak foglalkoztatása lesz az ideális számunkra. 

Az aktuális adás témája:

Következő esemény:

Mesterséges intelligencia a HR munkában

– Gyakorlati tippek a Chat GPT alkalmazásához

2024.01.24., 15:00-16:00
Online közvetítés (zárt felületen)

Vendégek:

Hamarosan!

 Moderátor: Fata László – Cafeteria TREND

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

 

A témáról:

 

A mesterséges intelligencia 2023-ban ránk rúgta az ajtót.

Van, ahol már integrált HR megoldások működnek, de ahol nincsenek erőforrások a komplex fejlesztésre, ott is nagy segítség lehet például az ingyenes Chat GPT.

  • Hogyan dobjuk fel az ide családi napot új ötletekkel?
  • Hogyan állapítsuk meg a munkavállalók várható reakcióit alapos kutatás nélkül?
  • Hogyan egészítheti ki a mesterséges intelligencia és a HR csapat egymást?
  • Milyen buktatói vannak az AI alkalmazásának?

Ezekre a kérdésekre és az Ön által hozott felvetésekre keresünk gyakorlatias válaszokat a HR Terasz online, élő tapasztalatcseréjében.