Munkavégzés home office-ban vagy az irodában?

jan 15, 2024 | Adásban

A hibrid munkavégzés iránti igény és annak megvalósítási lehetőségei hangsúlyozzák a rugalmasság és az alkalmazkodóképesség fontosságát. Az irodai hagyományokat és értékeket a home office előnyei egészítik ki, ezért az optimális egyensúly megtalálása kiemelten fontos mind a vállalatok, mind a munkavállalók számára.

Mi a megfelelő arány az irodai és otthoni munkavégzésben? Milyen pozitív és negatív hatásai lehetnek mindkét munkavégzésnek?

Többek között ezekről is szó esett a HR Terasz adásában, ahol Fata László moderátor vendégeként dr. Békés-Navratil Zsuzsa (JCDecaux Hungary – HR Vezető) és dr. Blaski Judit (Support Services Group Europe Zrt. – EMEA HR Director) nyilatkozott a home office-t és az irodai munkavégzést érintő tapasztalataikról.

A home office egy jó kompromisszum a munkáltató és a munkavállaló között

Annak ellenére, hogy sok cég az irodai munkavégzést részesíti előnyben, az ő esetükben is adódhatnak olyan helyzetek (például betegség, költségcsökkentés, távoli lakhely), amikor a távmunka egy jó megoldásnak bizonyul.

Mert bármennyire is próbálnak a cégek ragaszkodni az irodai jelenléthez, rugalmasan kell alkalmazkodni egy-egy kialakult helyzethez, főleg akkor, ha nem akarnak egy jó munkaerőtől megválni.

Ezt dr. Békés-Navratil Zsuzsa az adásban bővebben ki is fejtette és szerinte is:

„…vannak igenis olyan helyzetek, amik minden munkáltatónál a home office-t elő tudják hozni és ez egy tök jó kompromisszum tud lenni a munkavállaló és a munkáltató között.”

Ezenkívül arra a kérdésre is választ adott, hogy milyen nehézségekkel jár a home office, és azt is kiemelte, hogy egy új dolgozó integrálása esetén kiváltképp fontosnak tartja a személyes, irodai jelenlétet.

Milyen előnyökkel járhat az irodai munkavégzés és a home office?

Rengeteg helyen olvashatjuk, sőt akár mi magunk is tapasztalhattuk már, hogy milyen előnye van a két munkavégzési formának. Az adásban a vendégek is elmondták, hogy ők milyen előnyt látnak, milyen pozitív hatását érzékelték az otthoni és az irodai munkavégzésnek.

dr. Békés-Navratil Zsuzsa az irodai jelenlétről a következőket mondta:

„…az irodai munkavégzésnek a leginkább pozitív hozadékát abban látom, hogy közösségben vagyunk, nem izoláljuk el magunkat, Sokkal kevésbé jönnek elő szerintem azok a fajta negatív érzelmi állapotok, amik például magányosságból, az izoláltságból, az ingerültségből fakadnak…”

dr. Blaski Zsuzsa pedig a home office-ról osztotta meg saját tapasztalatait:

„ A betegszabadság száma drasztikusan csökkent és abszolút a pozitív hatásait érzékeltük…”

„…rengeteg céggel versengünk, ez egy óriási versenyelőny. Én állítom, hogy ma a legnagyobb előnyünk az, hogy mi engedjük a remote workinget.”

„…akik nálunk vannak, azoknak ez a leges legfőbb prioritás, hogy ők folyamatosan otthonról tudjanak munkát végezni és nem hagynak el minket akkor sem, hogyha a piacon magasabb bért kaphatnak valahol, más kondíciók mellett.”

A kereslet és a kínálat megtalálja egymást

Sajnos, olyan, hogy minden cégre érvényes, megfelelő hibrid munkavégzési arány nincs. Már csak azért sem, mert egy cég nem tud minden munkavállaló igényének megfelelni, ahogy egy jó, potenciális munkaerő sem tud teljes mértékben alkalmazkodni egy cég feltételeihez.

Ezzel kapcsolatban az adás vendégei megosztották velünk személyes tapasztalataikat és mindketten egyetértettek abban, hogy a kereslet és a kínálat megtalálja egymást a piacon.
Hiszen mindenkinek más az igénye. Míg egyik munkavállaló kifejezetten a home office-hoz ragaszkodik, addig a másik olyan munkahelyet keres, ahova be kell járnia, mert ő például nem akar otthonról dolgozni.

Ugyanígy a cégek esetében is. Van olyan vállalat aki inkább az irodai munkavégzés híve, míg más cég a teljes home office vagy a hibrid megoldást tartja megfelelőnek.

Fontos az, hogy munkavállalóként és cégként is felismerjük, mire van igény, mi az ami működőképes és próbáljunk meg kicsit nyitottabban, rugalmasabban hozzáállni a munkavégzéssel kapcsolatos helyzetekhez.

Mert bár minden elvárásnak nem lehet tökéletesen megfelelni, de idővel mindkét fél megtalálja azt, amire szüksége van.

És hogy hogyan működik a home office és az irodai munkavégzés a gyakorlatban? Milyen megoldások mellett? Milyen feltételeknek kell megfelelniük a munkavállalóknak? A HR Terasz vendégei erről is beszéltek, ami nagyon értékes információval szolgál, és amiért érdemes az adást megnézni.

Tekints meg az élő adást vagy olvasd el a teljes szöveges kivonatot a tudásátárban! Ha még nem regisztráltál akkor kattints a gombra.