Beléptető rendszerek és kihívásaik

máj 10, 2024 | Adásban


A vállalatoknál a beléptető rendszerek a biztonság egyik kulcsfontosságú elemei, amelyek biztosítják, hogy csak az illetékes személyek lépjenek be a kijelölt területekre. Rögzítik az alkalmazottak be- és kilépéseit, jogosultságokat kezelnek, időadatokat tartanak nyilván és hozzájárulnak az adatbiztonsághoz is. Azonban a napi használatuk során problémák merülhetnek fel.

A digitalizáció és az automatizált folyamatok elterjedésével a beléptető rendszereknek is egyre fontosabb szerep jut az üzleti és intézményi folyamatok optimalizálásában. Ám ezeknek a rendszereknek nem csupán technológiai kihívásokkal kell szembenézniük, hanem a jogszabályi megfelelőség és az adatvédelem terén is meg kell felelniük az előírásoknak.

Milyen egy jól működő beléptető rendszer?

Egy hatékony beléptető rendszernek több fontos funkciót is el kell látnia. Elsősorban rögzítenie kell a munkavállalók be- és kilépését, mellyel pontosan látható, hogy ki mikor érkezett és távozott, mennyi időt tölt az épületben, hányszor és mennyi időre hagyja el a munkahelyét.

Ehhez természetesen kellő méretű memória tárhellyel is kell rendelkeznie, hiszen rengeteg adatot kell tudni tárolnia. Például a belépési és kilépési időpontokat, az alkalmazottakhoz rendelt jogosultságokat, személyes azonosító adatokat vagy a belépési próbálkozásokat.

Fontos, hogy a rendszer biztosítsa a szigorú jogosultságkezelést, ami azt jelenti, hogy csak azok a személyek léphessenek be adott területekre, akiknek engedélyezett hozzáférésük van.

Mivel egy vállalat életében előfordulhat növekedés, bővülés, ezért előnyös, ha a beléptető rendszer skálázható. Tehát képes kezelni a változó üzleti környezetet, bővíthető a szervezet növekvő igényei szerint.

Képesnek kell lennie továbbá megbízhatóan kommunikálni más programokkal, mint a HR szoftverek vagy más biztonsági rendszerek. Ez utóbbiakkal fontos, hogy integrálható legyen, hogy teljes körű biztonságot nyújtson az egész szervezet számára.

Alapvető feltétele egy jól működő beléptető rendszernek a biztonságos működés és az üzembiztos hardver és szoftver, hogy minimalizálható legyen meghibásodás és megfelelően védettek legyenek az érzékeny adatok.

Ezenkívül a rendszernek fel kell készülnie az új technológiai trendekre, például a biometrikus azonosításra vagy az okostelefon alapú hitelesítésre, hogy megfeleljen a felhasználók elvárásainak és a biztonsági kihívásoknak egyaránt.

Végül pedig könnyen kezelhetőnek és adminisztrálhatónak kell lennie, hogy minimalizálja a karbantartási és üzemeltetési költségeket, miközben maximalizálja a biztonságot és a hatékonyságot.

Milyen beléptető rendszerek vannak?

A beléptető rendszerek számos változatban léteznek, különböző technológiákat és módszereket alkalmazva az emberek azonosításához és beléptetéséhez.

  1. Forgóvillás beléptető rendszer – Ezek a forgó szerkezetek csak egy irányba engedik a belépést, és megakadályozzák a visszafordulást. A forgóvillákhoz általában valamilyen azonosítási rendszer kapcsolódik, például kártyaolvasó vagy biometrikus azonosító eszköz.
  2. Beléptető kapu – A beléptető kapukat gyakran alkalmazzák épületek bejáratánál vagy más területeken, hogy ellenőrizék és szabályozzák a belépést. Különböző azonosítási rendszerrel engedélyezik a be- és kilépést, például rendszámleolvasóval, kártyaleolvasóval vagy kóddal.
  3. Kulcs- vagy kártyaalapú rendszerek – Ezek a hagyományos beléptető rendszerek olyan kártyák vagy kulcsok használatát igénylik, amelyeket az alkalmazottak használnak az ajtók vagy kapuk megnyitásához. Általában a kártyák RFID (rádiófrekvenciás azonosítás) vagy mágneses csík segítségével működnek.
  4. Biometrikus rendszerek – Az egyedi testi jellemzőket használják az azonosításhoz, például az ujjlenyomatokat, a retina vagy az iris mintázatát, valamint az arcfelismerést. A biometrikus adatok segítségével azonosítják az alkalmazottakat és engedélyezik a belépést.
  5. Okostelefon alapú rendszerek – Az okostelefonok használatával a beléptető rendszer lehetővé teszi az alkalmazottak számára, hogy az okostelefonjukat használják az azonosításra és a belépésre, például Bluetooth vagy NFC (Near Field Communication) technológiák segítségével.
  6. Kódalapú rendszerek – Egyedi kódokat vagy jelszavakat használnak az azonosításra és a belépéshez szükséges hitelesítéshez. Az alkalmazottaknak meg kell adniuk a megfelelő kódot a belépéshez.
  7. Hibrid rendszerek – Ezek a rendszerek többféle azonosítási módszert kombinálnak, például kártyaalapú és biometrikus azonosítást. Ezáltal növelik a biztonságot és a rugalmasságot.

Fontos azonban, hogy minden beléptető rendszer megfeleljen az adatvédelmi előírásoknak és a biztonsági követelményeknek. Hiszen működtetésük szigorú jogszabályi keretek között történik, figyelembe véve a GDPR-t és az iparági specifikus szabályokat.

Beléptető rendszerek kihívása: Gyere vendégnek és oszd meg a tapasztalataid - HR Terasz

Gyakori problémák a beléptető rendszereknél

Más elektronikus eszközhöz hasonlóan a beléptető rendszereknél is adódhatnak különféle problémák. Ezek többféle okból erednek, ami nemcsak az eszköz normál működését akadályozzák, de veszélyeztetik a biztonságot is.

Azonosítási problémák
Azonosítási problémák előfordulhatnak a beléptető rendszerekkel kapcsolatban. Ez magában foglalhatja a nem megfelelő kulcskezelést, a rossz rendszerbiztonságot, hitelesítési hibákat, vagy a hibás azonosítási adatokat, amelyek veszélyeztethetik a rendszer biztonságát.

Integrációs problémák
Más rendszerekkel való (esetleges rossz) integráláskor kompatibilitási problémák, kommunikációs problémák, adateltérések vagy más rendszerhibák léphetnek fel.

Hardver működési problémák
Ha egy alkatrész meghibásodik a beléptető rendszerben, az komoly következményekkel járhat. Ilyenkor előfordulhatnak téves vagy elmulasztott riasztások, azonosítási és hozzáférési hibák, sőt akár rendszerleállás is bekövetkezhet.
A hadrver problémák több okból kifolyólag is bekövetkezhetnek:
– kedvezőtlen környezeti tényezők
– az idő múlásával a rendszer természetes elavulása
– helytelen használat
– vagy szándékos károkozás.

Nem megfelelő hozzáférési jogosultság
A hozzáférési jogosultságok nem megfelelő kezelése jogosulatlan hozzáférést és kritikus biztonságot okozhat. A rendszergazdáknak kulcsszerepük van a felhasználói hozzáférési engedélyek kezelésében és felügyeletében, beleértve a felhasználók hozzáadását és törlését, megfelelő hozzáférési szintek hozzárendelését és a felhasználói adatok rendszeres felülvizsgálatát.

Rendszerfrissítési problémák
Az eszközök korszerűsítésekor előfordulhat, hogy a régi rendszerek nem kompatibilisek az új technológiákkal, és nem képesek megfelelően támogatni az új funkciókat. Ez biztonsági réseket hozhat létre, és érzékennyé teheti a rendszert a jogsértésekre.

Hálózatbiztonsági problémák
Az olyan problémák, mint a sebezhető hálózatok, gyenge jelszavak, elavult szoftver vagy nem megfelelő hálózatbiztonsági intézkedések hackertámadások veszélyének teszik ki a beléptető rendszereket, ami a kulcskártyák másolását vagy az adatok kiszivárgását eredményezheti.

 

Gyors és hatékony intézkedésekkel javíthatjuk és minimalizálhatjuk a biztonsági kockázatokat és zavarokat a rendszer üzemeltetésében.

– Az alkatrészek gyors javításával és cseréjével,
– képzett szakemberekkel való együttműködéssel,
– rendszeres karbantartással és felügyelettel,
– illetve folyamatos frissítésekkel és fejlesztéssel

biztosíthatjuk, hogy a beléptető rendszerek megfeleljenek a legújabb biztonsági követelményeknek és a technológiai változásoknak, valamint hogy a beléptetés biztonságosan és zavartalanul működhessen.

Van saját tapasztalatod a beléptető rendszerek bevezetésével vagy használatával kapcsolatban? Gyere és oszd meg HR-es közösségünkkel. Kattints ide és jelentkezz vendégnek adásunkba!

A 2024.05.29-i online műsorunkban a beléptetőp rendszerek kihívásait járjuk körbe. Foglalja helyet a műsorra ide kattintva.