Milyen szakmai kompetenciákra van szüksége a jövő munkavállalóinak?

márc 12, 2024 | Adásban

A munkaerőpiac dinamikusan változik az új technológiák, üzleti modellek és társadalmi trendek hatására. Ahhoz, hogy sikeresen navigáljanak ebben a változó környezetben, a jövő munkavállalóinak megfelelő szakmai kompetenciákkal kell rendelkezniük.

Ezek a kompetenciák azonban nem csupán a technikai tudást foglalják magukba, ettől sokkal lágyabb készségeket is érint. A HR Terasz 10. adásában egy átfogó képet kaphattunk arról, milyen készségek azok, amiket egy munkáltató elvár egy pályakezdő munkavállalótól, mire lesz szükség a jövőben és mindezt hogyan lehet elérni a hallgatóknál.

Akik pedig – Fata László moderálásával – alaposan körbejárták a témát:

  • Dr. András Klára – HR és kommunikációs igazgató, Egis Gyógyszergyár Zrt.
  • Dr. Kántor Gyöngyi – Cégcsoport HR igazgató, Master Good cégcsoport
  • Dr. habil Szabó Szilvia – Üzleti, kommunikációs és turizmus kar, Emberi erőforrás tanácsadó mester képzés szakvezető, főiskolai tanár, Budapesti Metropolitan Egyetem
  • Dr. Király Zsolt – egyetemi docens, szakvezető (emberi erőforrások BSc) Budapesti Metropolitan Egyetem

Milyen szakmai kompetenciákat várnak el jelenleg a munkáltatók?

A munkáltatók olyan szakmai kompetenciákat keresnek, amelyek lehetővé teszik az új munkavállalók számára, hogy hatékonyan teljesítsék a munkakörüket, és alkalmazkodjanak az új helyzetekhez és kihívásokhoz.

Dr. András Klára és Dr. Kántor Gyöngyi elmondták, hogy olyan munkavállalókat keresnek, akik gondolkodó értelmes emberek, akik gyorsan megtanulják az adott munkahelyen mi, hogyan működik, valamint nagyon fontos a figyelem és az alázat, ami ahhoz kell, hogy rövid időn belül a csapat tagjai legyenek és elsajátítsák a szükséges tudást.

Dr. habil Szabó Szilvia egyetemi oktatóként azonban egy érdekes megközelítésből véleményezte ezt a kérdést, miszerint:

„…számomra ez egy elég nagy dilemma, hogy egyetemi oldalról nekünk van egy elképzelésünk és elég szoros kapcsolatot tartunk egyébként a munkaerőpiaccal, de…nem feltétlenül tudják minden esetben a munkáltatók, hogy ők mit is várnak el a pályakezdőktől, a fiataloktól, akik egyébként egyetemi közegből érkeznek ki a munkaerőpiacra.”

Milyen készségekre lesz szüksége a jövőben a pályakezdő munkavállalóknak?

Ahogy az adásból megtudhattuk, a jövő már most van. Vagyis nem csak a jövőben, de már napjainkban is a fiatal munkavállalóknak olyan szakmai kompetenciákat kell megszerezniük, amelyek lehetővé teszik, hogy sikeresen alkalmazkodjanak a változó munkaerőpiachoz és a technológiai környezethez.

Dr. Király Zsolt egy érdekes metaforával jellemezte, hogy mit kellene a pályakezdőknek elsajátítaniuk:

„…szerintem jó lenne a pályakezdőknek elsajátítania, hogy ne csak szörfösként tudjanak működni, hanem mély búvárként is.”

És hogy ezzel mire is gondolt pontosan? Azt az adásban bővebben kifejti.

Dr. habil Szabó Szilvia szerint nagy szükség lesz a kapcsolatépítési és kommunikációs készségre, ami mögött több minden rejlik, és amit egyik napról a másikra nem lehet kialakítani. Véleménye szerint fontos lesz még az alkalmazkodóképesség, hogy mindig tudjanak a munkavállalók adaptálódni az aktuális helyzethez, továbbá az önállóság, együttműködés, valamint a tudás megszerzésére való képesség.

A tanulás képességét és az alkalmazkodóképességet Dr. Kántor Gyöngyi is kiemelte, illetve még az adatalapú gondolkodást is.

Dr. András Klára elmondta, hogy egy forradalom küszöbén állunk, ahol a mesteréges intelligencia, az adatlapú rendszerek és a nyelvi modellek szinte napról napra változtatják meg az életünket és erre fel kell készülni. Hogyan? Ezt részletesebben az adásból megtudhatjuk tőle.

„Egymásra utaltság van”

Arra a kérdésre keresve a választ, hogy a munkáltatói elvárásokat és a képzési célokat hogyan lehet közelebb hozni, hogy a szükséges szakmai kompetenciákat elsajátítsák a hallgatók, Dr. Király Zsolt egy fontos gondolatot fogalmazott meg:

„…a piaci szereplők és az egyetemek, oktatási intézmények kezdjenek el együttműködni egymással, egyszerűen egymásra utaltság van…”

Dr. András Klára fontosnak tartja, hogy azok az egyetemisták, akik majd hozzájuk kerülnek, minél hamarabb kezdjenek el értéket teremteni. Ezért ők is, mint cég, egy hidat képeznek az egyetem és a munka világa között, amin a pályakezdők sokkal kényelmesebben át tudnak kelni.

Továbbá azt is megtudhattuk tőle, hogy:

„…nagyon sokat vagyok a diákokkal és őszintén én nagyon sokat tanulok tőlük tehát ez egy kölcsönös sztori. Ők tanulnak tőlem én meg tőlük és szerintem ez nagyon jó példa is, jó minta arra, hogy hogyan tudja az üzlet meg az egyetem egymást kölcsönösen segíteni, win-win.”

Dr. habil Szabó Szilvia szerint egy edukációs ökoszisztémába kell gondolkodni, amelyben a felsőoktatás és a munkaadókon kívül a hallgatóknak is fontos szerepe és felelőssége van, és amit tudatosan és tervszerűen kell alakítani. Hiszen sokat tudunk tanulni egymástól és sokat tudunk segíteni egymásnak.

Az adásban részt vevő vendégek rámutattak arra, hogy a cégek és az oktatási intézmények közötti szorosabb kapcsolat és együttműködés kiemelt fontosságú a szakmai kompetenciák fejlesztése szempontjából. Pontosan azért, hogy a munkaerőpiac és az oktatási rendszer egymást kiegészítve a hallgatók javára működhessen, ezzel segítve nekik, hogy elsajátíthassák a szükséges készségeket.

Nézd vissza az adást, mert sok érdekes és fontos információt és gondolatot hallhatsz, ami segítségül szolgálhat a jövő munkavállalóihoz.

Tekints meg az élő adást vagy olvasd el a teljes szöveges kivonatot a tudásátárban! Ha még nem regisztráltál akkor kattints a gombra.