Munkavállalók toborzása és megtartása a nehéz munkakörökben

máj 21, 2024 | Adásban

Megfelelő munkavállalókat toborozni és megtartani különösen nagy kihívást jelent a nehéz munkakörök, extrém pozíciók esetében. Akár szellemi, akár fizikai munkáról legyen szó. Ezért az ilyen pozíciók betöltése nemcsak az alapvető toborzási stratégiák finomhangolását követeli meg, hanem kreatív és innovatív megközelítéseket is igényel, hogy az ideális jelölteket bevonzzuk és hosszú távon motiváljuk.

A HR Terasz legutóbbi adásában, Fata László (moderátor) vendégeként két izgalmas terület – a vasút és a rendőrség – képviseltette magát dr. Vincze Teodóra (HR igazgató, Rail Cargo Hungaria Zrt.) és Balatoni Katalin (rendőr főhadnagy, a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság Humánigazgatási Szolgálatának vezetője) személyében.

Tőlük megtudhattuk, hogy náluk hogyan és miként járnak el a megfelelő munkavállalók megtalálása és megtartása érdekében, melyek a nehezen betölthető pozícióik és milyen motivációs eszközeik vannak.

Milyen nehéz munkakörökre keresnek ideális jelöltet?

Bár azt gondolnánk, hogy a rendőr, mint munkakör betöltése nagy kihívásokkal jár, de Balatoni Katalin elmondta, hogy náluk sokkal nehezebb betölteni az olyan speciális, nehéz munkaköröket, amik kisegítik a hivatásos állományúaknak a tevékenységét. Ilyen például az informatikus vagy a kibervédelem.

Továbbá a gazdaság és a pénzügyi területre olyan szakembereket nehéz találniuk, akik az államháztartásban is és a vállalkozásban is jártasok a könyvelés területén.

Vincze Teodórától pedig azt tudhattuk meg, hogy meglepő módon náluk a mozdonyvezető az egyik legvonzóbb pozíció, azonban a vágányok közti munkakörök betöltésére már sokkal problémásabb embereket toborozni. Hiszen az időjárás viszontagságainak kitéve kell a szabadban fizikai munkát végezni és ráadásul sokat is kell hozzá tanulni.

Hogyan toboroznak a nehéz munkakörökben?

A cégeknek különösen kreatív és célzott megközelítést kell alkalmazniuk, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket. Ilyen megoldást jelentenek a célzott hirdetések és toborzási kampányok, az iparági kapcsolatok, ajánlások, az állásbörzék, a közösségi média lehetőségei vagy a fejvadászok alkalmazása.

Balatoni Katalin elmondta, hogy a rendőrség manapság olyan szerencsés helyzetben van, hogy szeretnek oda menni az emberek. Hozzájuk legfőképp ajánlás útján jutnak be a munkavállalók, illetve saját maguknak szoktak állásbörzést rendezni, amelyre speciálisan küldik ki a meghívót.

Ezen kívül kapcsolatot tartanak a közép és felsőfokú intézményekkel, mint például a jogászokkal, de elkezdtek nyitni a civil szféra felé is, mely során olyan platformokon is hirdetik az álláslehetőségeiket, ahol eddig ezt nem tették meg.

Vincze Teodóra úgy nyilatkozott, hogy hozzájuk hirdetés nélkül is folyamatosan érkeznek be az önéletrajzok, de hirdetéssel viszont egyszerre nagyon sok pályázó jelentkezik náluk. Azonban azokon a területeken, ahol a klasszikus hirdetések nem működnek, ott minden létező középiskolával, ahol nekik kiemelt területi csomópontjuk van, fölveszik a kapcsolatot.

„…például szakköröket működtetünk, tehát már bemegyünk a középiskola 1. évfolyamától és szakkörökre hívjuk azokat a diákokat, akik egyáltalán érdeklődnek a vasút iránt, és folyamatosan próbáljuk őket a középiskolai évek alatt magunkhoz kötni.”

Hogyan ösztönzik a munkavállalók megtartását?

Az adásban a beszélgetés során Balatoni Katalintól kiderült, hogy a rendőrség, mint költségvetési szerv a bérezéssel, béremeléssel nem igazán tud hatást gyakorolni a munkaerő megtartására és motiválására. Azonban náluk a szolgálati lakások azok, amik borzasztóan csábítóak, hiszen a mai albérleti árak töredékéért, 25-30 000 forintért bérelhetőek ezek a lakások. Ezért ez egy komoly állomány megtartó eszköz.

Természetesen náluk is vannak béren kívüli juttatások, illetve, ami szintén nagyon fontos, az az egészségügyi ellátás, amit a Honvédkórház biztosít a munkavállalóiknak és azok hozzátartozóinak ingyenesen.
De ami Katalin szerint még nagyon lényeges: „A hivatástudat, annak a kialakítása, hogy fogni kell az ember kezét és folyton mentorálni és megerősíteni őt.”

A Rail Cargo Hungáriánál – ahogy Vincze Teodórától megismerhettük – tanulmányi szerződést kötnek a munkavállalóval, amiben vállalja, hogy amennyiben elvégzi a képzést, akkor egy meghatározott ideig ott fog dolgozni. Azonban ez szerinte nem sokat ér.

Ettől sokkal vonzóbb például a mozdonyvezetői fizetés, illetve az, hogy ezt a munkakört diploma nélkül is végezhetik. Mindemellett motivációs eszköz náluk a cafetéria, a nyugdíjpénztár, egészségpénztár, juttatások, a különböző rendezvények, valamint a Medicover magán egészségügyi ellátás.

De még ezeken kívül is van egy nagyon fontos dolog: a kollektív szerződés alapján a napi teljes munkaidő 7,4 óra, amiben benne van a pihenőidő is, és ami Teodóra szerint, a munka magánélet egyensúly szempontjából nagyon sokat jelent.

Annak ellenére, hogy a nehéz munkakörök betöltésének megvannak a maga kihívásai, egy jól átgondolt és kidolgozott toborzással, valamint megfelelő motivációs eszközökkel megszerezhető és meg is tartható a megfelelő szakember. Ahogy ezt az adás vendégei is elmesélték. Csupán kreatív megoldásokat kell alkalmazni, akár másoktól inspirálódva, mások módszereit – a saját cégünknek megfelelően – alkalmazva. Ezért érdemes visszanézned az adást, mert a cikkben olvasottakkal kapcsolatban sok más részletre is fény derül, ami fontos információt nyújt, és amiből építkezni lehet.

Tekints meg az élő adást vagy olvasd el a teljes szöveges kivonatot a tudásátárban! Ha még nem regisztráltál akkor kattints a gombra.